Nuorisopsykiatria
Nuori voi hakeutua musiikkiterapiaan esimerkiksi tunne-elämän, käytöshäiriöiden, kehitykseen liittyvien tai sosiaalisten vuorovaikutusongelmien vuoksi. Tällaisia voivat olla muun muassa masennus, ahdistuneisuus, erilaiset pelkotilat, paniikkioireet, traumatisoituminen, persoonallisuus- ja mielialahäiriöt, skitsofrenia, vuorovaikutuksen ongelmat, käytöshäiriöt, päihteiden käyttö, kehityksen viivästyminen, autisminkirjon häiriöt, syömishäiriöt, sukupuoli-identiteetin selvittely sekä koulukiusatuksi tulemiseen, perheen ongelmatilanteisiin tai vuorovaikutukseen liittyvät ongelmat.
Musiikkiterapia tarjoaa keskustelun lisäksi vaihtoehtoisia kanavia itsensä ilmaisemiseen, kosketuksen saamiseen omiin tunteisiin sekä niiden käsittelyyn.
Neurologiset sairaudet
Neurologinen sairaus muuttaa pysyvästi sairastuneen elämää. Kuntoutustarpeen tunnistaminen ja suunnitelmallinen toteuttaminen ovat sairauden hyvää hoitoa. Musiikkiterapialla voidaan lievittää neurologisen kuntoutujan oireita kuten ahdistuneisuutta tai edistää toimintakykyä kuten motorisia taitoja.
Riippuvuuskuntoutus
Riippuvuudesta kuntoutuvan henkilön musiikkiterapian tavoitteena voi olla muun muassa kuntoutuminen takaisin yhteiskuntaan, työelämään paluu, opetteleminen toimimaan sosiaalisissa tilanteissa sekä ymmärryksien lisääminen liittyen omiin vuorovaikutustaitoihin.
Päihde- tai muun riippuvuusongelman taustalla tai ohessa saattaa olla myös muuta psyykkistä oireilua, johon musiikkiterapian keinoin voidaan hakea apua. Musiikkiterapiaan tulemisen kynnys on matala ja asiakkaan suhde itselle merkitykselliseen musiikkiin kannustaa häntä terapiaan osallistumisessa ja kiinnittymisessä.
Kehitysvammat
Musiikkiterapia soveltuu hyvin kehitysvammaisten henkilöiden kuntoutusmuodoksi, koska musiikilliset toimintasisällöt ovat motivoivia, monipuolisia ja muokattavissa kunkin asiakkaan ikä- ja toimintatasoon sopiviksi. Musiikilliseen toimintaan voi osallistua, vaikka sanallinen kommunikointi olisi vaikeaa tai mahdotonta tai kuntoutujalla olisi toimintarajoitteita useilla toimintakyvyn osa-alueilla samanaikaisesti.